Fördelar med Litiumjon-batterier

Fördelar med Litiumjon-batterier

Även om du inte tänker på det använder du förmodligen uppladdningsbara batterier dagligen. Inte minst i mobiltelefonen, men även surfplattan, den bärbara datorn, skruvdragare, radio, hårtrimmern o.s.v.

Och efterfrågan på laddningsbara batterier bara ökar. Bärbara och mobila saker är en trend som kommer att hålla i sig. De behöver naturligtvis batterier och ju större kapacitet att lagra elektroner för senare bruk, desto bättre. Det uppladdningsbara batteriet har naturligtvis många fördelar över engångsbatterier, men det är också skillnad mellan de olika laddbara batterierna.

Kemi

Alla batterier är beroende av någon form av intern kemi som kan lagra och frigöra elektroner. Det är den kemiska sammansättningen som ger batteriet sin strömlagringsförmåga. Olika samansättningar ger olika kapacitet. Bilbatterier behöver mycket kraft för att dra igång startmotorn och använder bly och syra. Mindre enheter som mobiltelefoner behöver däremot låg spänning under lång tid.

Den förra generationen sådana batterier NiMH, d.v.s. nickel-metallhydrid – en kemisk förening mellan en metall och väte. De håller länge och kan vara ganska små. Ännu äldre är Nickel Kadmium-batterierna (NiCd), som tyvärr har så kallad minneseffekt och dessutom är giftiga. De används sällan nuförtiden.

Litiumjonbatterier

Litiumjonbatterier är den vanligaste batteritypen i moderna mobiler och andra enheter. De har hög energitäthet, d.v.s. den mängd energi som kan lagras i batteriet. Li-Ion har den bästa energitätheten jämfört med andra vanliga varianter, med bra kapacitet i förhållande till vikten. De levererar samma kraft som de gamla giftiga batterierna vid nästan hälften av motsvarande vikt och storlek.

Litiumjoner har också långsam självurladdning, vilket betyder att behåller sin laddning även när de inte används. Även det är en stor förbättring mot NiCd, som laddade ur sig själva på ganska kort tid. De behåller sin laddning upp till sex gånger längre än NiCd och kan dessutom laddas ungefär dubbelt så många gånger som NiCd-batterier.